Ангел Найденов: Назначаването на нов началник на отбраната трябва да се случи от новия президент и след нови избори 

Дек 06, 2016 Новини БСП 0 565

Красимир Янков: НСО се ръководи от Бойко Борисов

„Настояваме, независимо дали ще бъде изпълнена оставката, да не се избързва с номинации за нов началник на отбраната и да не бъде издаван Указ от президента Плевнелиев за назначаване”. Този призив отправи  зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов на пресконференция в централата на партията. По думите му това трябва да се случи след нови избори и ново управление и след встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. 

„В края на миналата седмица изненадаващо началникът на отбраната подаде оставка. В дните след петък, и от обясненията, които последваха, нищо не налага да променим нашата позиция,  а имено- че не виждаме нищо достойно в подобна постъпка, нито можем да я приемем като морален акт. Щеше да е морално, ако беше изчакал встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Постъпката е в разрез със Закона за въоръжените сили на РБ”, коментира още Найденов.

Красимир Янков: НСО се ръководи от Бойко Борисов

„НСО се ръководи от Бойко Борисов, не по правилата. Затова ще настояваме пред новоизбрания президент ген. Румен Радев да направи ревизия на службата и да се запознае с фактическото й състояние”, заяви Красмир Янков, член на ИБ на БСП по време на пресконференцията. Според него това се потвърждава и от изявленията на Борисов за високопроходимите автомобили на службата. 

За вътрешния министър в оставка, Красимир Янков каза, че изявленията на министъра имат чуваемост в обществото. „Призоваваме я да бъде прецизна и да използва експертите във ведомството, както и да информира обществото. Некомпетентността й не бива да предизвиква хаос и притеснение у нашите сънародници”, подчерта Янков и допълни, че увеличаването срока на използване на униформите на служителите в МВР е пореде гаф и я призова да използва прецизен изказ, съгласуван с експертите в министерството.